TEDxMladostWomen

Защо TEDxMladostWomen 2015

08.05.2015

Как започна всичко

Преди три години бях измежду избраните да посетя TEDxMladostWomen.
Събитието тогава надхвърли всичките ми очаквания. Опитвах се да не се разплача на презентацията на д-р Мила Бобадова, запознах се с прекрасната Тошка Иванова, която разказа позитивната си лична история с Хепатит С, за първи път разбрах за съществуването на едни тихи, но упорити герои като Юлия Георгиева.

Глобалната иницатива на TED е посветена на идеите, които заслужават гласност. Организаторите на първия TEDxMladostWomen претвориха тази цел в нещо много лично за мен. Още по време на конференцията знаех, че един ден искам да съм сред техния екип и да помагам за това важни теми да достигат до по-широка публика. И когато миналата година Събина Панайотова ме покани да бъда съорганизатор на TEDxMladostWomen 2015, редoм дo Дени Симеoнoва и Ана Динкoва, съвсем неклиширано сбъдна мечта.

Momentum

Темата на TEDxMladostWomen 2015 е Momentum. Ще говорим за умението да уловим момента, да почерпим сила и да го превърнем в устрем.

На сцената на Арена Младост ще говорят лектори, които притежават именно силата и устрема да тласнат публиката към промяна, действие или най-малкото – размисъл. Част от тях са преживели или все още преживяват драматични житейски обрати и са ги превърнали в кауза да помагат на други хора в същата ситуация. Други са намерили смисъл и желание да отдават безвъзмездно труд, време и усилия в това да подобрят живота на всички ни. Трети ще обърнат стереотипни гледни точки за ролите на мъжа и жената надолу с главата.

Лекторите ни са хора като всички нас – те са наши съседи, колеги, приятели, непознатата на отсрещната седалка в градския транспорт, бащата с дъщеря си в парка. И затова те олицетворяват най-мощния Momentum не само на TEDxMladostWomen 2015, но и на цялото ни общество. Защото най-устойчивата позитивна промяна започва от нас и за добрите примери трябва да се знае и да се говори.

Защо да дойда, аз не съм жена?

Фокусът на TEDxMladostWomen е върху правото, възможностите и потенциала на жените да бъдат двигатели на промяна в името на балансирано, равноправно и справедливо общество. Темите, по които лекторите ще изнесат презентации, целят същото. Затова и посланието им е универсално. Ще се радваме да видим повече мъже в залата на TEDxMladostWomen, защото идеите, които заслужават гласност, не дискриминират публиката си по пол, етнос, сексуални предпочитания, семеен статус и така нататък.

Как да дойда, колко струва билетът?

Не продаваме билети за TEDxMladostWomen. Достъпът е безплатен. Но 100-те души от публиката (а са 100, защото лицензът ни позволява толкова), ще бъдат поканени след регистрация тук. Критериите за финална покана ще са доколко темите и лекторите са интересни на кандидатите и какво ги мотивира да бъдат част от събитието. Да, подборът е субективен, но бъдете себе си и шансът да се видим на 30-и май е много голям.

И да кажа като в рекламите – това не е всичко! Партньорите ни от SAB Labs България и VMware имат специална награда за шестима от регистриралите се.

Крайният срок за регистрация е 20-и май, сряда.

За новини и повече информация следете блога на TEDxMladostWomen 2015, Facebook страницата и Twitter профила ни.

Няколко думи на благодарност

TEDxMladostWomen се организира изцяло на доброволчески принцип – в личното ни време и с личния ни безвъзмезден труд (както и трябва). Финансираме събитието с помощта на партньори. Тази година това са SAP Labs България, Mtel, VMware, AVON и LIDL България. Винаги съм твърдяла, че важните дискусии в обществото трябва да се случват и с участието на бизнеса. Малко компании са готови да подкрепят инициативи, в които има залегнал дори минимален политически момент, дори той да засяга човешки права и равнопоставеност. Затова партньорите ни заслужават освен благодарност, и адмирации.

И накрая искам да завърша с нещо много важно, което разбрах в месеците организация на събитието. TEDxMladostWomen нямаше да се случи по начина, по който искахме, ако не беше безрезервната подкрепа на хора, протегнали ни ръка в трудни моменти – когато искахме да направим фото сесии и да представим лекторите както заслужават, когато сайтът ни се чупеше и изглеждаше по-зле и от тъмните сенки под неразбиращите ни очи, и в някoи други случаи :). Вие сте нашите герои, благодарим ви! Надяваме се да ви видим в залата на TEDxMladostWomen, за да видите лично в какво вложихме сърцата си през последните месеци и за какво случи благодарение и на вас.

 

1 коментар

  • Reply kkadiev 26.06.2015 at 21:26

    Nice но не :)

  • Коментар