Фото

Хората зад маските

01.02.2015

Знам, че колкото и да оплюх в туитър тазгодишната Сурва в Перник, най-вероятно пак ще отида. Факт е, че централният площад на Перник е разкопан и това утежнява провеждането на фестивала, както е и факт, че единственото решение на общината е било да го премести в околните тесни пространства. Мислех да напиша тук нещо за липсата на организация, за калта до колене, за отношението към публиката като към добитък в кошара, за танца на барбита, за пиратките и за боя за по-близо до оградите място. Или за хилядите сергии с гадна скара, китайски боклуци, тук-таме “офишъл мърчандайз”, захарен памук и какво ли още не. Ако трябва да опиша с една-единствена дума тазгодишното изживяване на Сурва, то тя ще е: травмиращо. И с това ще приключа. И аз се уморявам да мрънкам непрекъснато, дори и да имам всички основания да го правя. По тази причина ви пускам само няколко снимки на това, което винаги ми е било най-интересно на (иначе би трябвало традиционния, фолклорен) фестивал Сурва:

Лицата зад маските

Снимките от тази година станаха ужасни, най-вече защото нямаше добиране до огражденията, а и около участниците имаше фотографи и журналисти в съотношение 1:50, които не излизаха от кадър и заради които дори и обикновените зрители без претенции да снимат едва ли са видели нещо като хората. Оставям някои размазани, които все пак успяват да предадат нещичко от атмосферата и компенсирам с няколко снимки от 2013, когато ситуацията беше коренно различна.

(галерия, цък за по-големи снимки) 

Лицата на 2013 изглеждаха така. Надявам се община Перник да намери начин да върне тази атмосфера на фестивала, защото си заслужава.

Surva Festival 2013

Surva Festival 2013

Surva Festival 2013

Аруба през 2013 беше прекрасна. Тази година не издържах по-дълго да видя дали е имало интересни чуждестранни участия.

Surva Festival 2013

Вещиците от испанската трупа, която беше една от най-атрактивните.

Surva Festival 2013

Surva Festival 2013

Surva Festival 2013

Surva Festival 2013

Surva Festival 2013

Surva Festival 2013

Целият flickr албум от тогава е тук.

И така, толкоз, hate mode 2015 off, hope mode 2016 on.

 

Повече от същото

0 коментара

Коментар