Събития Фото

Soul City

25.06.2015

Тихичко завиждам на пловдивчани за много неща, но след като в събота видях и Капана, просто не се търпи. А и нека си признаем, откакто Design/Dance/т.н. Week напуснаха София, столицата стана една (голяма) идея по-безлична в културен план.

Добрата новина е, че One Design Week e като у дома си под тепетата. Не само защото Капана е естествената среда за част от фестивала и има потенциала да съществува, без задължително в него да се провежда събитие. Не само защото говорим за форум с традиции и авторитет (вече седмо поредно издание), което е видно и от програмата. А защото очевидно нещата се получават само с общи усилия – на организаторите, на общината, на гражданите. И в Пловдив това си личи.

Капана

Старият занаятчийски квартал на Пловдив  спечелил прозвището си, защото изобщо не е трудно да се загубите в няколкото преплетени улички. Особено ако сте с кола. Откакто обаче зоната е пешеходна, изгубването се превръща в хедонистична самоцел.

По време на One Design Week Капана приютява дизайнерски работилници, мини изложби и арт пърформанси.

Капана е покрит на места от яки графити и напомня на Белград, особено в частта с малките ярки улички туптящ живот. Котките, рисувани и истински, са на почит. Да се замислиш какво ли е станало с мишките от предното издание на One Architecture Week.

Успях да видя малко за краткия престой в Пловдив, но видяното беше достатъчно да искам да се върна и да доразгледам. Първите снимки долу са от от изложбата на млади студенти от Assamblage Contemporary Jewelry School, Румъния. Шиещите момичета са част от пърформанс на дизайнерката Мариела Гемишева, който преминава в два етапа. В първия се “разглобяват” сватбени рокли, а във втория се трансформират в интериорни аксесоари. Любопитна съм докъде е стигнала трансформацията седмица по-късно. А последният кадър е от Ръкоделия – магазинче за ръчно изработени хубавини, каквито има няколко в Капана.

One Design Week

Фестивалът за дизайн и визуална култура, както го определят организаторите му, има прекалено богата и обширна програма, за да влезе смислено в един блог пост. Само изложбите са 24. Затова разгледайте всички подробности тук.

Ако решите да го посетите, непременно отделете два-три часа за Капана, а защо не и повече. Другите интересни акценти, които си заслужават мъката по магистрала Тракия:

Форумът, 27 юни, събота – лекции от световни имена в дизайна и изкуството като Фредерик де Уилде, Юри Сузуки, Елоди Мондре и Каролин Офор от студио Acmе́ Paris и много други.

Изложбите: Храна за размисъл в Градска художествена галерия, “Пакетиран дизайн” и “Karlsson & Wilker в плакати” в Кино Космос, изложбите в Капана, а Acmе́ Paris е с плакатна изложба в Галерия А+.

На One Design Week има десетки артистични, интерактивни и интересни активности за деца, включително и изработване на ръчно направени текстилни зайчета, чудовища и други неща от първа необходимост в един детски свят :).

Plovdiv 2019

Поканата за One Design Week дойде от Plovdiv 2019 – организацията, която координира и промотира всички културни събития и инициативи, част от подготовката на града за годината, когато Пловдив ще е Европейска културна столица. Plovdiv Together е мотото на града за 2019 г. и това съвсем не е куха маркетингова фраза, а пренася съвсем ясно усещането за сплотеност, автентичност, дух и култура.

Защо не отскочите да видите сами?

За финал – снимано в старата турска баня, където е изложбата на млади балкански продуктови дизайнери.

02_resize

 

ПП: Още не съм сигурна какво е пост-дигитално.

Повече от същото

0 коментара

Коментар