Разни

3 причини да не пропускате RATIO (плюс бонус)

12.10.2014

Ако идеята името ви да пътува на чип до Марс ви се е сторила вълнуваща, RATIO може да се окаже идеалният начин да прекарате четири следобедни часа тази събота (18-и октомври).

Ето защо.

#1

RATIO е форум за популярна наука, организиран от страхотни, млади хора, определящи се скромно като “група ентусиасти с интерес към науката”. В действителност са много повече от това. Вече 3 години те успяват да канализират този интерес в събитие, ангажиращо все по-голяма аудитория и все по-вълнуващи лектори. RATIO има за цел не само да популяризира любопитни моменти от науката, но и да провокира отговорността ни да взимаме рационални и информирани решения персонално и като общество.

Двете обявени до момента лекции са примери за горното.

#2

Д-р Джери Койн е еволюционен биолог, професор в Чикагския университет, и ще говори за мимикрията. И преди да си помислите, че не ви се ходи на урок по биология, позволете да вметна набързо, че едно от последните участия на д-р Койн е в събитието на The New Yorker Делото: “Котки срещу кучета”, в което известни личности се разделят на Отбор Котки и Отбор Кучета и защитават достойнствата на любимите си домашни животни пред Дейвид Ремник, главен редактор на The New Yorker и съдия по делото. На мен само това ми е достатъчно, нищо че …

#3

Втората изключително интересна тема ще бъде изнесена от д-р Юлиян Караджов, биохимик, занимаващ се с изследвания върху ефекта на наркотични вещества, зависимости и наркомании. Той ще говори за това как медиите представят тенденции, процеси и явления като ГМО, употребата на марихуана и др. (очаквам – едностранчиво, повърхностно и сензационно), как да проверяваме информацията и да градим мнение RATIO-нално, въз основа на факти.

— допълнение —

Бонус

Вчера, след като пуснах поста, беше обявен и третият лектор – д-р Владимир Божилов, доктор по физика и астрономия. Той ще говори по темата “Марс: Неразказан” – какви проекти за изследване на Червената планета предстоят и кога, вместо да споделяте картинка във Facebook, ще стискате в треперещи от изследователска треска ръце истински билет за междупланетно пътешествие.

 

RATIO ще се проведе на 18-и октомври, от 14:00 до 18:30 ч, в Sofia Event Center, мол Paradise, и ви гарантирам, че е ще по-яко и от любимото ви предаване по Discovery Channel наживо.

Повече от същото

1 коментар

  • Reply tanganaika 13.10.2014 at 11:33

    <3

  • Коментар