Разни

Приказки живот не спасяват

07.12.2014

Линейките са ми болна тема, както личи от тук и тук. В крайна сметка линейката пристигна навреме за баща ми. И да, откара го до Пирогов. Това, че едно от последните неща, които този умиращ човек чу, беше скандалът на лекарката какъв е смисълът да го води към болница, след като никъде няма да искат да приемат труп, в крайна сметка беше проблем само за него (за кратко) и за мен, защото ще го помня цял живот. Както няма да забравя и разговора с майка ми, която 30 години работи в системата на здравеопазването и която каза, че трябва да съм благодарна на тази жена, защото “ами ако ти беше умрял в ръцете?”.

Работата е там, че съм благодарна. Наясно съм в какви условия работят не само лекарите, но и всички служители в Спешна помощ и затова трябва да сме благодарни, че все още ги има. То е резултат от тяхната отдаденост и призвание.

Сега, ако трябва да вярваме на доктор Петър Москов, министър на здравеопазването, линейки няма да стигат до нечии чужди бащи (и не само), а именно – тези в ромските махали, докато не се гарантира сигурността на екипите. Причината – последният случай на побои над лекарка и шофьор от Спешна помощ в ботевградското село Врачеш, който разгневи всички нормални хора… и министъра:

Има кмет и той трябва да гарантира сигурността на екипите. Наистина съм бесен. Това са цигански банди, нека бъде ясно. Не е достатъчно да бъдат осъдени

И докато ние можем и е правилно да сме бесни от случилото се, колкото си искаме, защото е извън компетентността ни да правим каквото и да било друго по въпроса, освен да се дърляме в туитър или фейсбук, един министър трябва трезво и рационално да търси решения. Проблемите в здравеопазването са толкова тежки и комплексни, че да стоиш театрално пред камерите с изказвания от рода на “бесен съм”, а в същото време да държиш в ръцете си ресурсите и по свои думи ноу-хауто как да реформираш системата, плюс това, че си част от управляващото изпълнителната власт тяло, е елементарно и обидно. Малко ме интересуват радостните коментари на върха на дребна злоба, че линейките нямало да ходят повече в ромските квартали. Тези приказки живот няма да спасят, ясно е. Но да слушам министър, плюс това доктор, който поставя цял етнос (в това число и децата) заложник за криминални прояви на негови представители, ми идва в повече.

Доктор Москов, хората, които гласувахме за Реформаторския блок, в това число и за вас, не се трогваме от елементарен популизъм. Защо вместо да губите ценно време, бивайки емоционално обхванат от гняв, не използвате този случай, за да седнете с вашите колеги от други министерства (включително това с годишен бюджет от 999 556 000 лв за 2014 г.) и с представители на местната власт и да предложите и наложите работещи мерки, които да:

 • подобрят условията в Спешна помощ веднага
 • гарантират сигурността на екипите в по-рискови места веднага
 • гарантират живота и здравето на българските граждани безкомпромисно и без прекъсване
 • спрат говоренето, което не спасява животи, и инициират действия, които го правят

Вместо да сипете несъстоятелни закани, които са в разрез със законите и Конституцията и които нито ще помогнат на работещите в подопечното ви министерство, нито на пациентите.

Защото струва ли тази измъчена патетика живота на едно дете?

 

ПП: Доктор Москов, докога София ще има 12 линейки? Или бяха 11?

 

Още по темата от Събина, не пропускайте видеото накрая: Какво правим утре, когато в ромската махала умре дете?

 

снимка: commons.wikimedia.org

Повече от същото

11 коментара

 • Reply kr_iva 08.12.2014 at 00:09

  Знаеш ли, за мен проблемно в тази ситуация е най- вече конкретното изказване на Москов и формулировката му. Ако приемем цитата на Клуб З за коректен:

  “Екипи на спешната помощ няма да се отзовават на повиквания в ромските махали, докато не бъде гарантирана сигурността на медиците”.

  То думите на Москов са дискриминационни по същност и не съм сигурна, че някой може да ме убеди в обратното.

  Не ме разбирай погрешно, привествам решението да се гарантира сигурността на медиците. Наистина, едно от най- долните неща в този свят е да скочиш в/у човек, който ти спасява живота. Не го разбирам и не бих защитила човек, който извършва такова деяние. Наясно съм, че проблемът не може да се реши с магическа пръчка и хоп, всичко да е розово. Наясно съм, че и начинът, по който (не) работи системата, има общо с този проблем. Москов обаче може би не е наясно. Призивът му не е екипи на спешна помощ да не се отзововат на повиквания от адреси, на които са регистрирани нападения (неутрален етнос) или дори от адреси в ромски махали, на които са регистрирани нападения, а да не се отзовават на повиквания в ромските махали изобщо. Супер, обаче какво правим, ако до момента няма регистрирани нападения над лекари в дадена ромска махала (примерно тази в Каварна, която е сравнително интегрирана)? Ще им откажат ли спешна помощ, ако все още не са измислили начин да гарантират сигурността на медиците? Или пък, ако има регистрирано нападение над лекари покрай блок Х в Люлин, където живеят етнически българи, ще откажат ли спешна помощ на живущите от блока? Какво става с онези 23% от регистрираните случаи на нападения, които не са от ромски махали. Сигурността на медицинските екипи за тях няма ли да бъде гарантирана? Самият факт, че възникват такива въпроси, е признак за проблематичния характер на изказването и съответно на произтичащото от него решение. И това са само малка част от въпроснителните. Още по- притеснително е, че тези думи са на министър.

  Вярвам, че Москов е пич, читав, упорит, умен и красив, бачка здраво, има най- добрите намерения и иска всички да са щастливи. Но това не прави изказването му по- малко тъпо. За жалост.

  Или може би изперках и приемам думите му твърде буквално, не знам..

  • Reply milen 22.12.2014 at 23:11

   Но това не прави изказването му по- малко тъпо. За жалост.

   Или може би изперках и приемам думите му твърде буквално, не знам..

   – скъпи CANCEL, не бъдете ЖАЛЕН. Не знам изперкали ли сте, но това хич не са тъпи изказвания и мисли. Ако искате, хващайте благотворителния опознавателен път и по празниците се разходете пеша или с кола, ако не ви стиска из ‘ромските махали’. Из северна България, ей така за разходка. Питайте познати дали имат баби и дядовци в села там… Вижте и статистиките. Реформаторксия блок – не случайно е реформаторски – първите нови идеи обаче – макар изказани малко неформално, веднага се вземат за тъпи. А без реформи няма да стане.

   Аз не искам имуществото ми, докторите ми, данъците, ми да бъдат ограбвани и бити, БЕЗНАКАЗАНО. А вие?

 • Reply kr_iva 08.12.2014 at 00:21

  Пропуснах и това: Москов казва, че ще е “последният човек, който ще дели хората на етноси”. Обаче с това си тъпо изказване направи точно това. Превърна проблема в етнически, а той е социален, образователен, системен, ако щеш. Измести фокуса..

 • Reply an 08.12.2014 at 09:32

  Всъщност, предложените по-горе мерки са също доста обобщенчески и популистични и изкусно бягат от конкретиката. Смятам, че е време този “ощетен” етнос да поеме последствията от безотговорното си поведение и решението да не ходят екипи в циганските квартали е едно добро решение, като за начало. Всяко поведение има последствия. Време е дори и циганите да го разберат. Аман от беззъбо хленчене на олигофрени по телевизията… Да, министърът е човек и има право да бъде бесен. Всички в тази държава имаме РАВНИ ПРАВА. Не ми пука колко силно ще крещят циганите “дискриминация” и ще се плюнчат, ако има 11линейки и това е действителността, по-добре да ги изпращаме на места, където няма да ги бият и ще свършат някаква работа.

  • Reply milen 22.12.2014 at 23:25

   Thumbs up.

   Незнам защо се вдигна целия този АНТИ шум в интернет.. не мога да ги обясня. И то от хора, сега като чета за този блог, с които бяхме заедно на всички онези протести, няколко месеца поред, всеки ден. С какво ви харесва статутквото, дебилизацията на политиците, народа, циганизацията и всичко останало. Че нали затова протестирахме? За реформи.

   Затварям този блог.

   Почти съм отчаян от повечето елитарни, етнически и политически коректни толерантни хора.

 • Reply silvaforestcom 10.12.2014 at 11:34

  А аз искам да обърна внимание на две неща.
  Първо, министър Москов каза, че екипите на спешната помощ няма да се отзовават на повиквания в ромските махали, “докато не бъде гарантирана сигурността на медиците”. Тази втора част на изречението никой ли не я чете?!
  Второ, решението да не ходят на опасни за здравето и живота им адреси е на ЛЕКАРИТЕ, а не на министър Москов. Той се яви като техен говорител, който по никакъв начин не може да застави и без това малкото ни лекари да рискуват живота си за хора, които живеят без никакви задължения.

  • Reply Росица Цанова 10.12.2014 at 12:30

   Втората част на изречението:
   1. Не означава абсолютно нищо. “Докато” може да е “утре”, може да е “никога”.
   2. Не оправдава първата част от изречението.

   Министър Москов трябва да вземе мерки да няма риск за здравето и живота на лекарите, вместо да говори емоционално и откровено расистки. Трябва да изискваме от политиците ни да търсят решения, а не да поляризират обществото и да настройват групи от него едни срещу други на етнически признак.

   • Reply silvaforestcom 10.12.2014 at 12:43

    А докато министър Москов вземе мерки да няма риск и да направи реформи, колко лекари още трябва да бъдат набити безнаказано? Докато политиците взимат неадекватни, неработещи или никакви (най-често) решения, керванът си върви, кучетата лаят, а циганите – бият. А дори не плащат здравни осигуровки.
    Имам въпрос: ако Вие, г-жо Цанова, сте лекар или имате син, дъщеря, съпруг, майка и т.н. лекар, ОК ли ще сте с това да рискувате живота си (или роднините ви техния) в българската спешна помощ в циганските квартали (ско не бъдат набити преди това, естествено)?

    • Reply Росица Цанова 10.12.2014 at 15:14

     Защо решихте, че съм окей да се бие когото и да е? Темата, която обсъждам, не е дали е окей да се бият лекари, а дали е окей министър на здравеопазването в страна-членка на ЕС в 21 век да се обявява против равноправния достъп до спешна помощ и дали приоритетът му трябва да е решаването на проблема или емоционалното говорене пред телевизионни камери, във фейсбук статуси и т.н.. Всичките приказки “за/против” боя над лекари са абсурдно излишни. Трябват ни разговори за конкретни решения на проблеми, особено от отговарящите за изпълнителната власт.

 • Reply milen 22.12.2014 at 23:00

  окей Е министър на здравеопазването в страна-членка на ЕС в 21 век да се обявява против равноправния достъп до спешна помощ и приоритетът му трябва да е решаването на проблема – НО НИКОЙ НЕ РЕШАВА проблемът с любимите им избиратели.

  Вие, авторке, минавала ли сте през села в Северна България, селата, възрастните, покрайнините, говорилили сте с хората, питали ли сте…? Около Филиповци,..? Вие плащате ли си данъци за недвижими имущества, застраховка на автомобил, винетка, и т.н.

  Стига с тоя 21 ВЕК и тази Европа – и аз съм про-европейски настроен, но тогава всички закони трябва да важат за ВСИЧКИ!

  Не когато аз си забравя документите някъде и ме спрат да ме водят в районното в патрулка на задната седалка, докато жена ми ме чака в колата зимата, а колко мургави хора ходят без документи въобще? WTF?

  Радвам се, че са помогнали на баща ви, не съм ЗА да умират ромски – цигански деца, но ДА – искам да не ходят линейки там докато ги бият – платени с моите и твоите данъци,.. авторке,
  веднъж някой да се изказва, точно каквато е истината, и всики знаещи зад клавиатурите го насраха.

  поздрави

  • Reply Росица Цанова 22.12.2014 at 23:49

   За Какво сте ЗА, за какво не, можете да обсъждате свободно тук, а аз мога да съм или да не съм съгласна в вас. Един министър първо трябва да помисли, после да действа, накрая на говори и говоренето трябва да е отчет за действията (законообразни такива). Знаещите зад клавиатурите поне можем да оказваме натиск чрез мнението си и постепенно да покажем, че това е нормалният ред, в който трябва да се случват нещата.

   За останалото, прочете пак поста. Ще забележите, че нито твърдя, че няма проблем с безнаказаността на престъпленията в България, нито че намирам побоя над когото и да било приемлив.

  Коментар