Разни

Ново село, България

23.12.2014

– Искам да се кача на кулата! – Е, не може, не виждаш ли, няма стълби. Ще кажем на чичо Георги да сложи и стълби. Слез оттам сега, пречиш на какичката да снима. После ще те гледаме по новините.

На Ново село, Пловдивско, може да му липсват много неща, но едно със сигурност има в изобилие – пробивност. За по-малко от две седмици това малко населено място влезе в новините, в централните емисии на телевизиите, в социалните мрежи и… в прокуратурата.

Накратко, Ново село си направи музей. Но не експозиция от грънци и възрожденско знаме в две прашни и тъмни стаи със скърцащ под и мирис на мухъл. С уникална комбинация от амбиция и самочувствие Ново село направи “музей на света от сътворението до днес”. Бог, динозаври, оръдия, черешово топче, олтар, праисторическа пещера, нещо като крепост. Всичко това – достойно само по себе си да бъде експонат в ето този музей.

 

Veni, vidi, …

В новините около откриването на музея ще откриете бисери, които подсказват за извечния житейски принцип, че ако нещо ви е разплакало от смях и се намира на отстояние час и половина път с кола, трябва непременно да го видите наживо.

И ние veni. A vidi това:

Ново село

Welcome to the hills of Ново село, Hollywood!

Или по-скоро Джурасик парк.

Където кабалистичният мистицизъм е пронизан в сърцето с винкелово дърво на живота и обгърнат от маркучено-бетонно змиеподобно.

Където, ако отидете с деца, ще се радвате на динамично, изпълнено с адреналин изживяване, включващо тичане и викане след потомството, за да го опазите от нахвърляните отпадъци, високите части без парапети и стърчащата ръждясала арматура.

Където на метри зад “праисторическа пещера” ще откриете древногръцки-римски-раннохристиянски-някакъв храм, който за ваша изненада ще се окаже нещо като обществената тоалетна на музея. За съжаление така и не разбрахме дали кафявата туртичка централно на олтара е отношението на някои новоселчани към инициативата. Или олицетворение на изконната връзка на всичко от сътворението с природата.

А пътят към необозримата вечност е очертан от тираджийски гуми.

novo selo path to eternal glory

Или ако не към необозримата вечност, то към неизброимо много въпроси, защото ако сте цъкнали на линка с новината от “24 часа”, то сте разбрали, че в инициативата за музея са се включили немалко и ентусиазирани жители на селото.

 

Пиянството на едно село?

Ново село не е бедно или поне изглежда така. Близо е до Стамболийски и Пловдив. На влизане ще видите производствени цехове и голяма, хубава бензиностанция. В менюто на ресторант “Оазис” редом до панираните свински ушички се предлага Leffe. Когато си тръгвате, не отнасяте със себе си онова горчиво чувство на отчаяние, с което ще ви изпратят умиращите села на Северозападна България.

Преминаването през Ново село на път за “експозицията под звездите” е като увертюра към опера на Вагнер. Не оставя никакво съмнение калко драматично ще е трето действие. Творецът е оставил своите следи из цялото село. Миниатюрният двор на кметството е осеян с гипсокартонени арт инсталации, наред с паметните плочи на загиналите във войните и селскостопанската техника на заден план. А над селската река се издига Лебедов мост.

От Ново село си тръгвате с усещането, че напускате казан с вряща творческа енергия, в който като Браунови частици хаотично се въртят динозаври, богове, замъци и тираджийки гуми. А единственото нещо, датиращо от сътворението на света, е асфалтът по улиците му.

 

Vici?

Ново село – не точно процъфтяващо, но не и мизерстващо. Малко, но сгушено до големите. С многохилядна история, недостатъчна да компенсира нещо и затова сега открива динозаврите. С визия за бляскавия си туристически успех, но зарязало траповете по пътищата си. Ново село – за което законът е врата у защитено поле.

Прилича ли ви на нещо?

Ново село, Натура 2000

Мъничка, неомачкана и необоклучена част от поляната на музея, част от Натура 2000, заради която проектът отива на прокурор.

 

Повече от същото

0 коментара

Коментар