Разни

На всеки километър… фонтан!

10.09.2014

Вчера се разходих малко аз из новия Женски пазар. Не съм против обновяването, облагородяването, поддържането и т.н. “-анета” на обществените пространства в София, но мястото в момента прилича на пациент след лоботомия – толкова живец и характер са му оставили хирурзите.

Но – “Минало!”, както казваше Ричард Фиш в “Али Макбийл”. Старият, автентичен облик и дух на Женския пазар вече го няма, независимо дали ви е харесвал преди или не. Ще намерите в изобилие обаче нещо друго. Фонтани. Не знам какво се случва в главите на всички, взимащи решение как да се променя градът ни, когато видят фонтан в някой проект, но сигурно е нещо подобно:


В превод: “София, фонтани: дупе, гащи, дупе, гащи, дупе, гащи, йе, йо, ето ги, дупе, гащи, фристайл, уей, йей!”

Схващате ми мисълта. Факт е, че водоизтласкващи съоръжения започнаха да никнат като гъби в тазгодишно лято. Те са или тип издатина с няколко пръскалки, или тип джакузи във вип апартамент на вип черноморски вип комплекс (минимум VIP Palace). Така наречените за краткост и удобство в този пост фонтани на Женския пазар са прегърнали мрачната естетика на паметни плочи в гробище за руски мафиоти. Точно толкова и радват. И разбира се, седмица след тържествено си откриване, една трета от плювалките им не работят. Ето в звук и картина:

И така, очевидно е, че има огромен потенциал за усъвършенстване на формата и употребата на този видимо придобиващ ключово значение елемент от градския пейзаж на европейската ни столица.

Добрата новина? Не е нужно да търсим добри практики извън пределите на татковината, пред нас вече пее и грее (в 16 милиона цвята!) светлият пример на Полски Тръмбеш. Тъкмо така, в зависимост от политическата конюнктура, гражданите и гостите на София ще могат да се наслаждават на творците на деня.

Лошата новина? Каквото и ново да построи общината, гробницата на площад Славейков ще кара всеки софиянец първо да пита – а ток в новия фонтан има ли?

Повече от същото

1 коментар

  • Reply Кольо 15.11.2014 at 00:42

    Циганчетата ги гонят да не си играят в новия фонтан на Жп именно с аргумента, че щял да ги хване тока.

  • Коментар