Книги

Книгата гори, но не изгаря

18.11.2013
апокрифни Люти чушки

Историята на тази книга е история сама по себе си. Ако само сте чували, че “Люти чушки” на Радой Ралин просто е била забранена, сигурно ще ви е интересно да разберете, че преди да предизвика масова психоза из висшите етажи на властта, първото издание от 68-а се е продавала известно време спокойно и незабелязано с не особено феноменален успех. После някой открива из гениалните илюстрации на Борис Димовски прочутото прасе с опашка – имитация на подписа на Тодор Живков, красящо епиграмата “Сит търбух, за наука глух.”

Втората част от тиража, още в печатницата, бива хвърлена в огъня, защото съдържа “художествено и идейно несъстоятелни обобщения и груби клевети по адрес на нашата социалистическа действителност, срещу политиката на Българската комунистическа партия.” Пещите на Полиграфическия комбинат обаче са толкова мощни, че засмукват малките книжки през комина и из района заваляват препечени люти чушки. Ученици и студенти събират оцелелите страници, прерисуват ги и скоро София потъва в образи и копия на онова прасе с опашка-подпис на едно друго прасе.

За периода до 1983 година, когато “Люти чушки” се преиздава, книгата се превръща в най-апокрифната творба, създавана по времето на комунизма. Към предговора на второто издание Румяна Узунова пише:

“Книгата гори, но не изгаря.” Не помня кой мъдър човек бе изрекъл тази максима, която важи в пълна сила и за книги като “Люти чушки”. А те, въпреки забраната, минават от ръка на ръка, преписват се и размножават от съвременните Паисиевци, символ на неугасващото народно свободолюбие.

Точно благодарение на един такъв Паисиевец, тогава млада майка на близнаци, в нашия дом има апокрифно издание на “Люти чушки”. Прерисувани с един замах илюстрации на Борис Димовски и преписани на ръка епиграми на Радой Ралин в синя тетрадка без надпис на корицата. Съкровище. И като такова трябва да бъде споделено. По-долу в галерията са всички страници, преди нея съм извела някои стряскащо актуални и днес. Оставям равносметката на вас.

апокрифни Люти чушки

апокрифни Люти чушки

апокрифни Люти чушки

Най-любимата ми епиграма, колкото и труден да е изборът:

апокрифни Люти чушки

Ето и цялата галерия:

 

Повече от същото

1 коментар

  • Reply Bogomil 21.11.2013 at 19:36

    Уникално, напоследък се запалих по купуването на самиздати. Трябва и аз да кача моите. Малко хора, също така знаят, че Р. Р. има клиширани книжки със соц. апологетика.

  • Коментар