Събития

Innovation Explorer 2016

25.01.2016

Защо не трябва да го пропускате?

Това е първото събитие, за което пиша за втори път. И единственото, освен Ratio, за което бих се абонирала доживот. Измежду плеядата семинари, форуми, стартъп, ентерпренюър, прочие събития, Innovation Explorer е глътка свеж въздух смисъл, концепция и изпълнение.

Конференцията за иновации направи своя дебют миналата година и показа по един много добър начин как е напълно възможно:

  • Програмата да е балансирана, ориентирана около няколко теми, всичките във връзка с основния фокус на събитието;
  • Всяка една лекция да е пълноценна част от цялостна концепция, а не включена в програмата в името на самоцелното появяване на този или онзи лектор на голяма сцена;
  • Всяка една лекция да носи информация, която да отнесете на работното си място и да се опитате да приложите веднага;
  • Да се внедри практическа част, благодарение на която преодолявате стереотипите си на работа и разбирате още в деня на събитието как работят в действителност всички теоретични постановки от лекциите. Безценно.
  • Да вдъхновят към действие и желание да научите повече.

Отчасти това е така, защото Innovation Explorer има далеч по-тесен фокус, което позволява задълбоченост – нещо, което липсва на повечето конференции, залагащи основно на networking. Но по-важният елемент от успеха на събитието е това, че подхожда към темата си по изключително критичен и практичен начин. Вместо безкрайно теоретизиране и вдъхновени абстракции, ще чуете примери за конкретни иновации и за начина, по който са приложени. Ще научите какви са стъпките да достигнете до изобретение, което да спаси или ускори бизнеса ви и как да го защитите от конкуренцията. И накрая ще имате уникалната възможност да упражните чутото в работните сесии.

Още докато слушах лекциите на Ерез Цалик миналата година, вече си купувах Inside the Box – книгата, която дава основата на Систематичното иноваторско мислене (Systematic Inventive Thinking), един от методите за креативно решаване на проблеми чрез генерирането на иновативни идеи. А по време на работната сесия с него и д-р Феликс фон Хелд с Тошка стигнахме до идея за продукт, който ни се струваше най-малкото странен, а след това се оказа, че вече е реализиран като идея.

Тази година

Отново има работни сесии, този път три. По една за двете методологии за кретивно мислене и иноваторство – Дизайн мислене (Design Thinking) и Систематично иноваторско мислене, ръководени от Моника Ковачка-Димитрова, обучаващ в SAP по Дизайн мислене, и д-р Феликс фон Хелд, CEO на Института за иновации и методологии на промяната, Германия. И една, посветена на креативния процес, водена от Антони Христов, творчески дирактор на Pixar.

Програмата е ориентирана към четири теми – креативност, иновационна архитектура, мениджмънт на иновациите и финансиране на изобретенията. Списъкът с лектори отново радва с добрите си попадения.

Няма да си тръгнете от Innovation Explorer 2016 с патента за следващото изобретение на века. Но конференцията ще ви даде разбирането, че за да е устойчива и успешна една иновация, тя трябва да е основана на принципите на строго определена методология. Ще ви даде и знанието за инструментите, които да използвате. Не е малко.

До събитието остава само месец. Регистрация и билети тук.

 

Повече от същото

0 коментара

Коментар