Разни

Before Digital

03.12.2014

Моето поколение пътува с аналогови машини на времето. Направени са от пластмаса, картон и филмова лента. На тях 3 Dimentional още не е съкратено на 3D, защото си е голяма работа. А в това, което виждат очите, няма CGI, а направени на ръка плюшени мечета, пластелинени снежни човеци и вълци с памучни зъби.

Добре дошли в моето детство, вие гледате през Stereobox!

За случайните digital native посетители на този блог, разказвам:

Stereobox представлява viewer*, в който се пъха картонено кръгче с история в 8 стерео снимки. Реално кадрите са 16, но всеки е сниман от различна перспектива, с което се получава и 3D ефектът от гледането през стереобокса. С палчето отстрани кръгът се върти.

Stereobox започва да се произвежда през 80-те в ГДР. Интересен факт е, че поради недостига на материали, пластмасовата част се е правила от каквото има налично и поради това са излизали партиди в най-невероятни цветове – от горното синьо до неоново зелено.

Какви бяха стерео историите на нашето детство?

Истории с мечета. Мечета на балон, мечета на екскурзия в гората, мечета на училище, мечета в беда, мечета във всяка житейска ситуация. Долу – мечета спортисти.

Истории със снежни човеци. Тази долу, тук в съкратен вариант, може би е имала възпитателен характер. Снежната банда се труди, весели (пред камината!) и, както изглежда от третия кадър, прекалява с консумацията на жълт сняг, защото положението излиза извън контрол.

Следващата галерия е с кадри от непозната за мен приказка, в която главната героиня излиза от един кладенец два пъти, затова реших да я кръстя “Кладенчовото момиче”. Детайлите са невероятни, особено любими са ми дървото с узрелите плодове и белите врати на тухлената пещ.

Единствената позната приказка в моята колекция от стерео истории е тази за Червената шапчица. Може и да не си личи добре от снимките, но нищо не е пропуснато в “декорите”, ако мога да ги нарека така. Загледайте се в по-задния план – гората, дърветата около къщата, червените пердета на точки, гледката през прозореца на бабата.

Уестърн шрифтовете на опаковката са убийствени, а сценографията на историите са шедьовър. От цялата играчка струи такова внимание и любов към децата, че като се сетя какво продават в Хиполенд и ми се доревава.

И преди да се върнете в 21 век:

ви пожелавам весели празници

christmas

и отлитам…

off we go

*приемам предложения за български вариант с разтворени обятия

Повече от същото

0 коментара

Коментар