Разни

ДЕОС, или една опорна точка по-малко

03.03.2014

На 1 март в +това учредителите на Движение за европейско обединение и солидарност (ДЕОС) представиха пред блогъри своя проект или, както те го нарекоха – нов политически субект на непрофесионални политици.

По думите на презентаторите към момента движението се състои от около 30 души, които работят по основаването на партия и искат да пренесат професионалния си опит от различни области в политиката.

Хората, с които се срещнахме бяха Жюстин ТомсМиряна ЗахариеваМихаил-Ернесто Михайлов, Емил Георгиев и Дарин Стойков. Част от тях познавам задочно през социалните мрежи покрай протеста, но до Емо, когото уважавам много, имах удоволствието да крача неведнъж покрай загражденията на Парламента. Фактът, че поканата дойде от него, беше изключително приятна изненада.

На срещата се казаха много неща, но по-долу са тези, които ми направиха най-силно впечатление и които намирам за най-значими.

Защо сега и защо изобщо

Идеята за ДЕОС се ражда на площада по време на протестите. Повечето от учредителите на движението се срещат именно там. Решението им да влязат в политиката е мотивирано от виждането им, че съществува вакуум за проекти като техния. Също така е и отговор на очакванията към протестиращите, които се предполагаше, че трябва да дадат бърза алтернатива на статуквото. Ще осъществяват финансирането на движението чрез дарения, като обещават пълна прозрачност и отчетност.

Какво ги обединява

Част от учредителите на ДЕОС

Дарин Стойков, Михаил-Ернесто Михайлов и Жюстин Томс

 

Смятат, че ценностите, които споделят, са това, което както ги обединява, така и ги отличава от всички останали. Не намират смисъл да се дефинират на идеологическата ос ляво-център-дясно, особено на фона на тези изпразнени от съдържание понятия в България. Ценностите, които ги ръководят, изброи Жюстин Томс:

 • България: за да бъде тя съзнателният избор за тях и за децата им къде да живеят, учат, работят, творят и допринасят за обществото.
 • Толерантност във всяко едно отношение.
 • Семейството като отношение на грижа и подкрепа, а не под формата на юридически съюз.
 • Доброволчество: както и ценност за самите тях, виждат безвъзмездното участие на повече хора към важни каузи като начин за устойчиво развитие на обществото. Смятат да работят в близки отношения с неправителствени организации, които да им помагат с експертни и ефективни решения.

Фокусът

Насочват вниманието си към няколко сфери, в които могат да предложат практически идеи и решения, като основният акцент е върху правоприлагането и образованието. Дадоха и конкретни примери за промени, които можете да чуете във видеото от срещата по-долу.

Кой може да ги припознае като своята политическа сила

Нормално, смятат, че най-естествено ще привлекат хора, споделящи ценностите и идеите им. В същото време, виждат най-голям потенциал в отчуждените от политиката хора. Обмислят организирането на “Колеж за гражданство”, отделна и независима от партията граждански инициатива, насочена към младите хора между 18 и 24 години, чиято цел е провокирането на интереса им към политиката.

Защо са много добра новина

Защото са искра нормалност в политическия живот. Не е здравословно хора с потенциала да бъдат носители на нови послания и идеи, да странят от политиката. Появата на нови участници, навлизащи на политическата сцена, мотивирани от общи цели и обединени от споделени граждански ценности, трябва да се превърне в тенденция. Това ще даде шанс от една страна на политиката в България да престане да бъде символ на зависимости и задкулисие. От друга, ще е възможност за гражданите да гледат на управлението на страната си като на нещо, в което не е гнусно да взимаш участие. Дори само гласувайки.

На първо четене печелят уважението ми, защото с цялата си липса на политически опит и финансов гръб, се впускат смело в нещо, за което и сами признават, че не са готови. Колкото оптимистично и наивно да звучи, раждането на такива проекти може би бавно ще промени нагласата на българския избирател да гласува не за по-малкото зло, а за идеи. И не на последно място, появата им ме радва, защото така още една опорна точка загива безславно.

Какво споделиха част от останалите гости на срещата – Комитата, Събина, Галя, МарияДенислав Георгиев, Веселин Ханджиев.

Цялото видео тук:

На първата снимка: Част от учредителите на ДЕОС. Автор: Константин Павлов – Комитата

Повече от същото

5 коментара

 • Reply #ДЕОС – тук сме, за да останем « De Libertate Iuris Digitalis 03.03.2014 at 22:47

  […] Още повече от Събина Панайотова, Галя Тодорова, Комитата и Росица Цанова. […]

 • Reply Миряна 03.03.2014 at 23:02

  Благодарим, Роси!

 • Reply #ДЕОС e факт. юридически, а вече и философски | miryanka 03.03.2014 at 23:07

  […] (Фружин), Галина, Събина, Комитата и Росица, че ни […]

 • Reply Блогърите за нас | ДЕОС 04.03.2014 at 12:50

  […] звучат трезво, смислено и убедително и това намалява опорните точки с една. Вярват в промяната и знаят, че тя няма как да стане без […]

 • Reply #ДЕОС e факт. юридически, а вече и философски | miryanka 04.03.2014 at 22:51

  […] на Денислав, Весо (Фружин), Галина, Събина, Комитата, Росица, Филип и Феята че ни […]

 • Коментар